Sådan forenkler du din garderobe.

Sådan forenkler du din garderobe.

Sådan forenkler du din garderobe.

Jeg har været ude på rigtig mange oprydningskonsultationer og kigget ind i rigtig mange overfyldte og proppede klædeskabe. Ulemperne ved at have et overfyldt klædeskab er mange. Pga. en rodet opbevaring mister du overblikket over, hvad du har og kommer til at købe tøj ind, du ikke har brug for. Når du har fået alt dit tøj på rette plads, er det meget nemmere for dig at gennemskue, hvad du har brug for, så du undergår dyre impulskøb.

I det følgende får du tips til, hvordan du kan rydde op i din garderobe og forenkle den, så du kun har det tøj, du bruger og holder af.

Rod er ting, du ikke bruger og ikke holder af, så har du noget tøj, du ikke har gået i de sidste 2 år, så er det gået hen og blevet rod, fordi du ikke har brugt det i 2 år. Det kan godt være, at du tror, du holder af det, men hvis du virkelig holdt af det, ville du så ikke have brugt det? Alt det tøj, som du ikke har haft på inden for det sidste 2 år, vil du med 99 % sandsynlighed heller ikke tage på i fremtiden.

Med det i bevidstheden kan du som det første, når du åbner klædeskabet, starte med at smide det tøj ud, som du ikke har haft på inden for de sidste 2 år. Kom tøjet i en tøjcontainer så det kommer videre til mennesker, der har brug for det, giv det til venner eller giv tøjet til en genbrugsbutik. Det er nemmere at skille sig af med tøj, der har været dyrt eller, som er en gave fra en god ven, hvis du ved, at andre vil komme til at få glæde af det.

2

Begynd allerede med at sorterer det tøj fra, du ikke har brugt inden for de sidste 2 år, når du åbner  dit klædeskab.

Dit yndlingstøj

Tag nu det tøj, som du tit har haft på inden for de sidste 3 måneder og hæng det helt til højre på stangen, når du står og kigger ind i din garderobe.

Alle trøjer, bluser osv., som du bruger ofte, ligger du på en hylde i skabet. Derefter tager du det tøj fra, som ikke passer til den aktuelle årstid. Hvis det er sommer, tager du dit vintertøj, gennemgår det og beholder kun det tøj, som du straks ville tage på, hvis det var koldt udenfor. Dit vintertøj kan du putte i en opbevaringskasse. Sæt et mærke uden på kassen, så du nemt kan identificerer indholdet. Nogle vælger kun at have tøj fra den aktueller årstid i deres skab, og resten af tøjet placeres på loftet eller et andet sted. Du kan også gøre som mig og placere tøjet fra den ikke aktuelle årstid i opbevaringskasser inde i skabet.

Det tøj, som du nu har udvalgt, er dit yndlingstøj. Det udgør sjældent mere end en tredjedel af din samlede garderobe.

tøj der hænger 3

Tøjet til højre, som indbefatter bluserne med de orange farver, er mit yndlingstøj.

Kig nu på den del af dit tøj, der hænger til højre, og som er dit yndlingstøj. Hvad er det, der gør, at du er så glad for at have det på? Er det farven, materialet, størrelsen, snittet, mønstret eller noget helt andet? Når du har fundet ud af, hvad der gør dit foretrukne tøj til dit yndlingstøj, er det let for dig at gå på tøjindkøb i fremtiden, for nu ved du nøjagtigt, hvad du skal gå efter.

For mit eget vedkommende er det meget nemt at købe tøj, hvad angår farver og materialer. Jeg har 4 farver, jeg går efter, og alle andre farver kigger jeg simpelthen ikke på. De 4 farver, jeg går efter, er blå, grønne, orange og rødlige farver som pink, lyserød, lilla og rød. Disse 4 farver løfter min energi, og derfor går jeg efter dem. Skulle jeg lige pludselig få behov for at gå i andre farver, ville jeg selvfølgelig gøre det. Derudover køber jeg kun tøj i rene naturmaterialer som bomuld, uld, silke osv.

Den del af dit tøj, der nu hænger til venstre i dit skab, er det tøj, som du kun bruger sjældent eller aldrig. Det er tøj, du har svært ved at skille dig af med af forskellige årsager. Det kan være, det har været dyrt, det kan være, at du ikke kan passe det længere, men tænker at du vil gemme det til, du taber dig og kan passe det igen osv.

Hvad angår tøj, du gemmer, fordi du håber på at kunne komme til at passe det igen, så er mit råd, at du skiller dig af med det. Skil dig af med alt det tøj, der er for småt og køb i stedet noget tøj, som du føler dig godt tilpas i, sådan som du er for tiden. Tøj du beholder, som du ikke kan passe, minder dig bare om, at du skal tabe dig og giver dig på den måde dårlig samvittighed, og dårlig samvittighed stjæler din gode energi.

Den bedste forudsætning for, at du kan tabe dig, er, at du har et positivt forhold til din krop og er glad for dig selv med den størrelse, du har. Når du så har tabt dig, så kan du købe noget nyt tøj, der passer til din nye størrelse.

blå bluse 4

Denne bluse, som jeg holder meget af, men som jeg ikke bruger, røg til genbrugssen. Nu er der plads til noget nyt smukt tøj i mit skab.

Med henblik på at forenkle og sortere yderligere i den del af tøjet, der ikke er dit yndlingstøj(tøjet til venstre i skabet), kan du stille dig selv følgende spørgsmål til hver enkelt stykke tøj:

  • Hvorfor beholder jeg det ?
  • Har jeg virkelig behov for det ?
  • Passer det, til den person jeg er i dag ?
  • Vil den frihed, jeg opnår ved at skille mig af med det, veje tungere end de mulige beklagelser, jeg måtte have ved at skille mig af med det ?

Hvis du har nogle stykker tøj tilbage, som du er i tvivl, om du skal beholde eller give væk, kan du gøre følgende: Lig det tøj, du ikke har brugt længe, og som du er i tvivl, om du skal beholde, på en hylde for sig selv. Beslut dig for at begynde at gå jævnligt i dette tøj. Når du nu begynder at bruge det, vil det hurtigt vise sig, om du kan lide at gå i det og derfor bliver ved med at gå i det eller, om du er vokset fra det. Viser det sig, at dette tøj ikke længere føles godt at gå i, er det nu meget nemmere for dig at give det væk.

skab før oprydning 4          efter oprydning 14

Før oprydning                                                        Efter oprydning

På efter billedet ser du på øverste hylle en af mine opbevaringskassen med vintertøj. Det er vigtigt, at tøjet kan ånde i dine opbevaringskasser. Mine opbevaringskasser er i sort pap og kan købes hos Trævarernes Udsalg. Men i dag findes der rigtig mange forskellige typer af opbevaringskasser. Opbevaringskasser kan også fås med lufthuller, hvilket kan være ganske smart.

Hvad får du ud af at rydde op

Der er rigtig mange fordele ved at rydde op. Her skal blot nævnes nogle af dem.

–     Du får større overblik.

–     Undgår at udskyde tingene til sidste øjeblik.

–      Når dine mål lettere.

–      Du får større gennemslagskraft.

–      Mere energi.

–      Bedre helbred.

–      Ro i dine omgivelser.

Jeg har i rigtig mange tilfælde oplevet, at folk tabte sig efter en gennemgribende oprydningsrunde. Det gjorde jeg også selv, da jeg i sin tid tog den helt store gennemgribende oprydning i mit eget hjem.

Du behøver ikke at starte med den helt store gennemgribende oprydning. Blot det at tage de første små skridt, kan have en kæmpe indvirkning på dit liv. Lad være med at vente på det perfekte tidspunkt til at gå i gang…. det perfekte tidspunkt er nu.

God fornøjelse med oprydningen og rigtig god sommer.

Med Kærlig Hilsen Karin

 

 

 

 

 

 

 

Permalink

Recent Posts

Leave a comment

POST COMMENT