Feng Shui i sommerhuset

Feng Shui i sommerhuset

Feng Shui i sommerhuset

Jeg har haft fornøjelsen af at hjælpe med indretningen af et nyt sommerhus, der er bygget med inspiration i Feng Shui principperne. Målet med huset og indretningen har været at skabe et sted med en rolig og fredfyldt atmosfære. Et fristed, som er befordrende for, at man kan falde til ro og fordybe sig, og som derved bliver et værn mod det moderne livs stress.

Et hjem som får beboerne til at føle sig gladere og mere i harmoni med sig selv og naturen. Et hus, der giver dem energi og overskud til at møde livets mange udfordringer.

For at opnå dette har vi arbejdet med at bringe naturen mest muligt ind i huset, og det er gjort ved at bygge huset på en måde, så uanset hvor du opholder dig, kan du se naturen udenfor. Alle de centrale rum har store vinduespartier, så du føler du er i naturen. I de rum, hvor vinduerne er mindre, så du ser mindre af omgivelserne udenfor, har vi forstærket følelsen af at være i naturen med billeder og planter, som I kan se eksempler på i det følgende.

byggeproces stue           køkken før

Billeder fra byggeprocessen. Til venstre ses det, der senere bliver til spisestuen, der ligger mod syd, og på billedet til højre ses køkkenet. Når du står og laver mad, kan du se træerne gennem vinduerne, så du føler, at du står midt i naturen.

Fokus på dagslys

Vi har også haft stor fokus på at få så meget dagslys ind i huset som muligt. Indenfor Feng Shui regnes et hus med utilstrækkeligt solskin og lys for at være yin og kan lede til psykisk ubehag og sygdom. I klassisk Feng Shui bruges kunstig lys kun som supplement til det naturlige lys. De centrale rum som entre, spisestue, stue og køkken modtager rigeligt med solskin og lys(yang). Der er både ovenlys i entreen og i køkkenet. Disse rum bruges til aktiviteter som selskaber og madlavning og kræver mere aktiv energi(yang). Badeværelser og soveværelser er generelt mere yin rum, så to af soveværelserne og det store badeværelse er placeret mod Nord i sommerhuset, hvor der er køligere og mørkere (yin energi).

entre med skov medium

På billedet herover ses en del af entreen, hvor vi har bragt naturen ind i rummet via et billede. Ejeren af sommerhuset Kathlin siger, ” Den Visuelle oplevelse, når man kommer ind i huset, er fantastisk. Det føles som at træde ind i en skov.

 

Sønnens værelse

Fra entreen kan man kigge ind på sønnen Christians værelse. Dette værelse ligger mod sydøst i husets bagua. Vi har orienteret bagua efter de 8 kompasretninger også kaldet kompasskolen. Bagua bliver lagt ned over husets grundplan og opdeler det i 8 livsområder.  Hvert livsområde har et af de 5 elementer vand, træ, ild, jord og metal tilknyttet.

Sydøst er livsområdet for held og har træelementet tilknyttet, så her har vi arbejdet med at få træelementet godt repræsenteret. Der er træloft og trægulv, som repræsenterer træelementet, og for at styrke træelementet yderligere har vi valgt de grønne farver i indretningen, da farven grøn også repræsenterer træelementet. Sofaen, tæppe og billede er i grønne nuancer, og billedet tillader naturen at trænge ind i rummet og være markant til stede. Som en insisterende påmindelse om, at natur og menneske er uadskillige. Vandelementet nærer træelementet i sydøst, og vi har derfor tilført vand i form af et blåt tæppe på gulvet. Duggen på græsstrået på billedet er også vandelement.

Christian elsker sit nye værelse. Han opholder sig mere på sit værelse i sommerhuset, end han opholder sig på sit værelse hjemme, hvor han bor til daglig. Når han kravler op på sin hems, kan han fordybe sig og finde ro. Han føler sig rolig, tryg og glad her. Da jeg for nylig spurgte ham om, hvordan billedet påvirker ham, svarede han, at det gav ham en følelse af at være tæt på naturen, livlig og glad.

Christians værelse efter 9

Naturens healende kraft

Feng Shui mestre i østen har altid kendt til naturens healende kraft og vidst, at mennesket er forbundet med jorden og universet, og at det derfor også er vigtigt at bringe naturen indenfor i boligen, for at vi kan føle os forbundet med den. Heldigvis bliver der nu forsket i naturens positive virkning på helbredet som aldrig før, og dokumentation for naturens gavnlige indflydelse på os strømmer ind. F.eks. viste en undersøgelse iværksat af Richard Mitchell fra University of Glasgow, at der optrådte mindre sygdom og død blandt mennesker, som boede tæt på parker eller andre grønne arealer – også selvom de ikke brugte dem.

Sammenlignet med mennesker, der har en trist udsigt fra deres vinduer, har folk, som kan se træer og græs, vist sig at komme sig hurtigere på hospitalet, klare sig bedre i skolen og endda udvise mindre voldelig adfærd i kvarterer, hvor det er udbredt. Disse resultater harmonerer med eksperimentelle undersøgelser af centralnervesystemet. Målinger af stresshormoner, åndedræt, hjertefrekvens og svedafsondring antyder, at små doser natur – eller endda billeder af naturen – kan berolige mennesker og forbedre deres præstation.

stort toilet 6

På det nordvendte badeværelse, hvor vinduerne er mindre, så du ser mindre af de grønne omgivelser udenfor, har vi forstærket følelsen af at være i naturen med billeder og planter.

Alle billeder, vi har brugt i huset, er taget af fotograf Lene Damtoft. Hendes billeder udtrykker det, hun sanser, når hun bevæger sig i naturen med opmærksomhed. Billederne er lavet af metal og materialet tilfører billederne et eget liv og en struktur, der skifter med placering og lys i rummet.

 

Stuen:

Stuen ligger i centrum af huset. Det er område 5 i vores bagua og dermed husets helbredsområde. Dette område har jordelementet tilknyttet, og derfor har vi arbejdet med de gyldne jordfarver her. De brune, gule og orange farver giver varme og hygge til rummet. Den orange farve i blomsten på billedet repræsenterer ildelementet, som nærer jordelementet. Før billedet kom op i stuen, var hjørnet lidt trist. Kathlin siger, ” da billedet kom op, var det som om, at solen stod op i rummet. Det har tilført rummet varme og glæde”. Den følelse, der er forbundet med ildelementet, er glæde, så det er ikke så sært, at billedet har den virkning.

brun sofa ved dagslys 2

Fliserne på gulvet er i en lys cognac farve og loftet, der er lavet af troltex, er i en varm naturfarve. Der er troltex-lofter i hele huset, hvilket giver en god akustik. De Italienske fliser binde huset sammen. De er brugt i alle rum med undtagelse af værelserne, hvor der er trægulv. Da fliserne er hårde, har jeg anbefalet, at der købes et tæppe til at ligge foran sofaen for at tilføre noget mere blødhed. Et tykt blødt tæpper foran sofaen vil sætte farten på energistrømmen ned (yin) og give en mere rolig og afslappet atmosfære i sofahjørnet. Gulvtæppet blive i matchende varme jord og ildfarver.

Spisestuen

brun sofa ved dagslys 11

Spisestuen ligger mod syd i forlængelse af køkkenet. Det er område 9 i bagua, som har ildelementet tilknyttet, og det er området for bl.a. anerkendelse og berømmelse, men også for socialt liv. Da det er området for socialt liv, er det et super godt område at placere et spisebord, fordi man kan sidde her med sine gæster (socialt liv). Energien i syd er sommerens energi, udadgående og livlig, og derfor hjælper den os til at være sociale.

Da vi har de meget store vinduespartier fra gulv til loft i spisestuen, får vi rigtig meget energi ind fra kompas retningen syd, og derfor er der ikke det store behov for at bringe så meget mere ildelement ind. Vi har dog bragt lidt mere ildelement ind via lamperne i loftet og over bordet. Derudover har vi tilført røde bloklys og en rød julestjerne. I vintermånederne, hvor der er meget vandelement i naturen, kan det være nødvendigt at tilføre lidt ekstra ildelement via forskellige nipsting. Billedet af spisestuen er taget i januar. Træelementet, der nærer ild, er bl.a. repræsenteret af den store træbordplade, de høje grønne planter og troltex loftet, hvis materiale er træ.

stue efter 5

Fugl fønix

Det store billede på væggen, der måler 225 x 150 cm, er valgt helt specielt til Kathlin. Det er en moderne udgave af den himmelske Fønix, som er et fremragende symbol til syd. Normalt er fugl Fønix rød, da den røde farve repræsenterer ildelementet i syd. Energien i syd er kraftigst om sommeren ved middagstid, hvor solen står højest på himlen. På det tidspunkt stiger Fugl Fønix op af asken. Da fugl Fønix bliver brændt op af solen og genfødt af asken, er den et kraftigt symbol på transformation, og den er valgt for at hjælpe Kathlin i hendes transformationsproces i forhold til at turde leve sine drømme ud.

Kathlin foran billede 8

På billedet ses Fugl Fønix, fuglen der aldrig kan dø og to traner, der står for langt liv.

Fugl Fønix aktiverer i allerhøjeste grad anerkendelses-held og åbner op for nye muligheder og ideer, og det har den virkelig også gjort for Kathlin. Hun siger, ” billedet af fugl Fønix har i den grad hjulpet mig til at stå ved mig selv og mine evner, springe ud i nye ting og realisere mine ideer og drømme”. Billedet har ifølge Kathlin selv haft en meget stærk indvirkning på hende, og har allerede udviklet hende meget.

stue efter 8 (2)

Spisestuen mod syd. Der mangler endnu et par detaljer som et tæppe under bordet og en lænestol bagerst i rummet, så man kan sidde og nyde solen i det store vinduesparti. Begge ting er bestilt.

Vores mål med indretning var at skabe en rolig og fredfyldt atmosfære i huset. Og det må man virkelig sige er lykkedes. Der har allerede været en del gæster i huset henover jul og nytår, og alle føler sig hjemme med det samme. Kathlin siger, ” folk der har været i huset mærker roen og har givet udtryk for, at de føler sig favnet”.

Familien, der til daglig har en travl hverdag, oplever selv, at de får en følelse af nærvær, når de bor i sommerhuset. Stressen forlader deres krop, de får ro og kommer tilstede i nuet. Efter en uge i den varme og rare atmosfærer har de fået ladet op og er klar til at vende tilbage til hverdagen og dens mange udfordringer.

Til sidst vil jeg sige, at jeg håber, at mit blogindlæg kan inspirere dig til at bringe mere natur ind i dit liv og i dit hjem og, at det må give dig mere ro i sjælen og en højere livskvalitet.

Med Kærlig Hilsen Karin

Nordisk Akademi for Lotus Feng Shui

 

 

 

 

Permalink

Recent Posts

2 Responses to Feng Shui i sommerhuset
 • Lone

  Jeg er ved at købe sommerhus – et gammelt bjælkehus med relativ små vinduer… Toilet ligger i sydøst, soveværelse i sydvest begge til højre for entreen. Til venstre går man ind i køkken/spisestue og derefter ind i vinkelstue mod nordvest – derfra mod øst to værelser. Huset ligger i en ugenert opvokset have men man går op til det fra vejen. Er det helt tosset med indretningen??? når jeg nu kan se, at et nyt sommerhus er indrettet helt anderledes? – Huset har haft samme ejer i over 40 år.
  Håber du har tid til at svare – blev meget inspireret af dit blogindlæg men også bekymret for mine tiltag…

  • lotusfengshui

   Hej Lone.
   Jeg er rigtig glad for at hører, at du blev inspireret af mit blogindlæg 🙂 Det sommerhus, jeg har skrevet om, er bygget og indrettet, så det passer til grunden og til den familie, der skal bo i det.

   D.v.s. at indretningen er lavet, så den passer lige præcis til dem, der skal bo i lige netop det hus. Om det sommerhus, du er ved at købe, passer til dig, kan jeg ikke afgøre udfra de sparsomme oplysninger, du giver mig her.

   I forhold til den Klassiske Feng Shui er det ikke så optimalt at have badeværelse mod sydøst, da det er dit heldområde, men jeg tænker, at hvis det bliver et problem, kan du kompenserer for det ved at arbejde med elementbalancen i området. Det samme gælder i øvrigt også i de andre rum.

   Hvis du ønsker et kvalificeret og dermed brugbart svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at bestille en tid hos mig til en konsultation her i Rosenkrantzgade. Varighed 1-2 timer eller efter behov. Mine timeløn er 750 kr. i timen ved mindre opgaver.

   I forbindelse med en konsultation vil du skulle sende mig billeder af huset taget både inde og ude samt en målfast plantegning. Noget af det, jeg synes kunne være relevant at kigge på er, hvordan huset vender i forhold til, om du er øst menneske eller vest menneske og, hvordan ligger rummene fordelt i forhold til dette. Men ring til mig hvis du er interesseret i en konsultation, så snakker vi om mulighederne.

   Jeg glæder mig til at hører fra dig.

   Med Kærlig Hilsen Karin

Leave a comment

POST COMMENT