Få en bedre nattesøvn med det rigtige sengetøj

Få en bedre nattesøvn med det rigtige sengetøj

Få en bedre nattesøvn med det rigtige sengetøj

For at forstå hvad det er, der gør at folk har svært ved at sove, er det vigtigt at få en forståelse af yin og yang, som er et af de vigtigste principper i Feng Shui. Yin er hvile og yang er aktivitet. I Bogen Praktisk Feng Shui skrevet af Simon G. Brown skriver han, ” Mennesker kan være mere yin eller yang. Mere yin-prægede mennesker er som regel mere afslappede, fysisk smidige, følsomme, kreative og fantasifulde. Men hvis de er for yin, kan de være sløve, dvaske og have depressive tilbøjeligheder. Omvendt er mere yang-prægede mennesker gerne kvikke, vågne, mere aktive og bedre i stand til at koncentrere sig og håndtere detaljer. Hvis de er for yang, kan de blive anspændte og irritable, vredladne eller fysisk stive

En af de hyppigste årsager til, at folk ikke kan sove, er netop, at de er for aktive (yang), når de skal til at sove. De har været i gang hele dagen. De har måske drukket kaffe på arbejde eller indtaget andre stimulanser, der hjælper dem til at holde det høje tempo. Det kan være, at de har dyrket fysisk hård motion sidst på dagen, eller de har siddet og arbejdet til sent om aftenen. Når de nu skal til at sove, er deres krop alt for aktiv og anspændt til, at de kan falde i søvn. Deres anspændte krop signalerer flugt eller kamp til deres krybdyrhjerne. Og hvis din hjerne er i flugt beredskab, kan du umuligt sove.

ferrari sengetøj 1

Ferrari sengetøjet på billedet bidrager til en mere yang søvn, da den klare røde farve er meget aktiv(yang) Symbolikken med hesten, der stejler, er også meget aktiv, og sengetøj af denne type kan derfor ikke anbefales, hvis du har søvnproblemer, da det ikke hjælper dig til at slappe af tvært imod.

Søvn er en yin aktivitet, og det kan tage kroppen helt op til 3 timer at transformere sig selv fra yang til yin, som er forudsætningen for, at du kan sove. Grunden til, at vi sover er, at vi skal ned og hvile (yin aktivitet), så vi kan lade energi op, så vi har energi til at forbruge næste dag, når vi skal være aktive igen.

Nogle mennesker når aldrig at transformere deres energi om fra yang til yin, hvilket betyder, at de får en yang søvn, som gør, at de slet ikke får noget ud af deres søvn. Hvis vi altid er yang og aldrig kommer ned og hviler, ender vi med at brænde ud eller gå ned med stress, hvilket sker for rigtig mange mennesker lige nu.

Hvis du nat efter nat sover dårligt, vil det til sidst give dig helbredsproblemer. Heldigvis kan vi bruge vores viden om yin og yang til at ændre vores liv til det bedre.

Hvis du er en mere yang præget personlighed, som præsterer meget og derfor har svært ved at falde i søvn om aftenen, er der heldigvis mange ting, du kan gøre. I det følgende vil jeg give dig tips til, hvordan du kan

  • ændre din indretning i dit soveværelse fra mere yang til yin.
  • vælge det sengetøj, der giver dig den bedste søvn.
  • bruge beroligende dufte.
  • placere dit soveværelse i den del af dit hjem, der er mest yin.

cult sengetøj 1

Cult sengetøjet på dette billede er heller ikke det bedste for en med søvnproblemer. Symbolikken er meget aktiv(yang), da den leder vores tanker hen på, at vi drikker energi drik for at komme op i gear. Bogstaverne i den stærke knaldrøde farve sætter også gang i energien. Dette sengetøj er dog ikke helt så aktivt som Ferrari sengetøjet ovenfor, men stadig for aktivt til en, der ønsker at forbedre sin søvn.

 

Begynd at vende energien indad 3 timer før du skal sove.

Som jeg skrev tidligere, så handler det om at få kroppen til at spænde af, når vi skal sove, så vi ikke aktiverer vores krybdyrhjerne til at være i flugt eller kamp beredskab. Hvis du har været meget aktiv i løbet af dagen, er det derfor vigtigt, at du begynder at geare ned 3 timer før, du skal sove.

Du kan læse, lytte til rolig musik, lave afspændingsøvelser eller yoga, lytte til guidede meditationer, der hjælper dig til at slappe af eller mediterer. Mange mennesker bruger fjernsynet som afslapning, og det kan også fungerer, hvis du ser en afslappende film, og ikke har dit hoved for tæt på skærmen, da lyset fra skærmen er en yang påvirkning. Mørke er yin og lys er yang, og mørke er en forudsætning for, at du kan transformere din energi fra meget yang til yin.

 

Yin og Yang i hjemmet

De farver, former og materialer, du omgiver dig med i dit hjem, har stor indflydelse på om energien bevæger sig hurtigt(yang) eller langsomt(yin)

Farver har stor indflydelse på yin og yang ved at kaste forskellige lysfrekvenser tilbage i lokalet. Hvordan folk reagerer på farver er meget personligt, men normalt får stærke og klare røde, orange og gule farver os til at føle os mere yang mens rolige grønne og blå farver, får os til at føle os mere yin. Pastelnuancer uanset farven er også mere yin end stærkere og klarere versioner af samme farve. Jo større et område, der dækkes af en bestemt farve, jo stærkere er dens påvirkning.

blåt sengetøj 6                                      sengetøj med siv 3

Du kan med fordel vælge sengetøj i beroligende blå farver. Sengetøjet til venstre hedder ”Turistrib – lyseblå” og er fra Turiform. Det kan fås hos Botex i Århus. Det er det mest rolige af de to sæt. Sengetøjet på billedet til højre har et mønster med siv, som er træelement i Feng Shui. Vandelement nærer træelement, så sengetøjet til højre er også super godt, dog lidt mere aktivt end det lyseblå. (Sengetøjet til venstre kan fås hos Botex i Horsens). Undgå sengetøj med mønstre, der er Ildelement( skarpe, spidse og trekantede mønstre).

Former: Genstande, der er kompakte med lige eller kantede linjer, er mere yang, hvor runde former betragtes som mere yin end former med rette linjer.

Materialer: Hårde og skinnende overflader sætter gang i energistrømmen(yang), hvor bløde, matte eller ru overflader som naturligt træ og stof sætter farten på energistrømmen ned (yin).

Med denne viden kan du nu indrette dit soveværelse med en mere yin indretning. Du kan altså med fordel vælge farver, former og materialer, der er mere yin, så energien bevæger sig langsommere. Det vil give rummet en mere afslappet atmosfære, der gør det nemt for dig at falde i søvn. Og du kan vælge dit sengetøj i en farve, der får dig til at føle dig mere rolig og fredfyldt (yin).

Sådan skaber du en afslappende atmosfærer i dit soveværelse.

Til dit soveværelse kan du f.eks. vælge bløde materialer som gulvtæpper, gardiner og forhæng, tæpper, store hynder og puder. Polstrede møbler og skærme af papir er også med til at give rummet den blødhed, som er ideel, når du skal sove. Dæmpet belysning og beroligende farver som blå og grønne er ideelle og skaber det mest nærende miljø. Grønne farver med meget gult i bliver for aktive, så de kolde grønne farver med blå i er bedst. Pastel farver kan også bruges, og rolige gule og brune farver kan for nogle være at foretrække frem for kolde blå og grønne farver, da de giver os en følelse af omsorg og tryghed, der gør, at vi nemmere kan falde i søvn.

grønt sengetøj 11

Rolige grønne farver er gode til dit sengetøj. Sengetøjet på billedet er fra Mette Ditmer og hedder ” Pine Green”. Det er i bomuldssatin og kan fås hos Botex i Århus.

Din seng er det sted, hvor du fornyr dig selv både fysisk og spirituelt. Den er et healings sted, et sted til elskov og dyb hvile, og derfor er den det vigtigste møbel i dit soveværelse, ligesom dit sengetøj er vigtigt, fordi du har det så tæt på kroppen. Vælg sengetøj og dyner i naturmaterialer som beroliger din krop og behager dine sanser. Som jeg har nævnt tidligere, er de rolige blå og grønne farver gode til dit sengetøj, men andre farver kan også bruges, så længe de er dæmpede og giver dig en følelse af kærlighed og omsorg.

lyserødt sengetøj 1

Sengetøj i dæmpede farver er også godt. Den lyserøde farve på sengetøjet på billedet står i Feng Shui for kærlighed, blidhed og romantik. Dens fysiske påvirkning er, at den beroliger os, og giver os en følelse af omsorg og tryghed, der gør, at vi nemmere kan falde i søvn. Sengetøjet kan fås hos Botex i Århus.

Har du svært ved at sove, skal du ikke bruge sengetøj i pangfarver, da klare, stærke farver er mere aktive og dermed mere yang. Undgå sengetøj med skarpe, spidse og trekantede mønstre, da de tilhører ildelementet(yang).

Til sidst kan du tilføre rummet billeder med beroligende motiver fra naturen eller andre billeder, der giver dig en følelse af fred. Undgå billeder med strejf af stærke, klare farver, som f.eks. knaldrød. Hvis du kan skabe en stemning af fred i rummet ved hjælp af billeder og symboler på fred f.eks. en buddha figur, så vil soveværelset give dig en følelse af fred, når du træder ind i det. Hvis du føler fred, når du er i rummet, vil du helt sikkert falde hurtigt i søvn.

Rod kan give dig en følelse af kaos så sørg for, at der ikke er rod i soveværelset, men at det er rent og enkelt, så der ikke er alt for meget, der forstyrre øjet.

Efter at du har ryddet op i dit soveværelse, kan du sætte en buket lavendler i rummet. Både lavendelplanten og lavendelolien har en beroligende og afstressende effekt. Hvis du har en helt ren lavendelolie, kan du endda putte lidt af den direkte på dine fødder eller på din pude, inden du skal sove. Du kan også putte et par dråber lavendelolie i en duftlampe. Der er mange muligheder.

 

Placer dit soveværelse rigtigt

Som en ekstra ting kan du se på, hvor dit soveværelse er placeret i huset. Når solen stiger på himlen fra morgen til middag, bliver de østlige, sydøstlige og sydlige dele af dit hjem fyldt med mere energi af den yang prægede type. Solsiden af dit hus er bedre til aktiviteter, der kræver, at du er mere yang som f.eks. et kontor.

Skygge siden er bedre til de aktiviteter, hvor du skal være mere yin. Derfor vil den nordvestlige, den nordlige og den nordøstlige del af dit hjem være et optimalt sted for et soveværelse generelt set. Især Nord er et godt sted at have soveværelse, da energien er meget stille og fredfyldt her. Der er også koldere mod nord, hvilket også er en fordel, da kulde er yin. Hvis du har det for varmt i dit soveværelse, vil det også gøre det sværere for dig at falde i søvn.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine ideer til at optimere dit soveværelse, så du får en bedre søvn.

Med Kærlig Hilsen Karin

Nordisk Akademi for Lotus Feng Shui

 

 

Permalink

Recent Posts

Leave a comment

POST COMMENT